Gå til indhold
God start på 2019: Optur for aktierne

Nyhed -

God start på 2019: Optur for aktierne

Efter et markant fald i slutningen af 2018 ser det nu lysere ud for aktierne. Læs her, hvorfor aktierne er steget i årets første to måneder.

Aktierne er på globalt plan steget over 11 pct. i januar og februar, og dermed har pædagogernes pensionsopsparing fået en solid start på året efter et lidt sløjt 2018. En bedre start på året for globale aktier er ikke set siden begyndelsen af 1990’erne.Vi har spurgt PBU’s cheføkonom, Peter Schlaikjer Bruhn, hvorfor det går så godt for aktierne.

- Først og fremmest har den amerikanske centralbank signaleret, at den ikke agter at hæve renten yderligere den kommende tid, efter at den hævede renten 1 pct. point ad fire omgange i 2018. Tilsvarende har den europæiske centralbank signaleret, at den heller ikke har travlt med at stramme pengepolitikken. Det har mindsket frygten for, at centralbankerne kommer til at ”dræbe” opsvinget gennem højere renter, forklarer Peter Schlaikjer Bruhn.

Han tilføjer, at der også i løbet af årets første to måneder har været en del optimistiske kommentarer fra især den amerikanske regering om, at man kan lykkes med at lave en ny handelsaftale med Kina, så man undgår en handelskrig.

Både frygten for handelskrig og højere renter fra den amerikanske centralbank var stærkt medvirkende til, at aktierne faldt så meget, som de gjorde i 4. kvartal i 2018.

Er den hellige grav så velforvaret, når det gælder afkastet for resten af 2019?

- Nej, det er den aldrig, når man taler om finansmarkederne. Den overordnede bekymring i øjeblikket er, om den globale økonomi er på vej mod en større afmatning. Der er kommet en del svage data fra både USA, Kina og Europa hen over årsskiftet. Billedet er ikke entydigt negativt, men hvis de negative data fortsætter, vil det være dårligt for aktierne. Og selvom der er optimisme omkring en handelsaftale mellem USA og Kina, så er den ikke på plads. Falder den på gulvet, vil det give vind i sejlene til pessimismen omkring global økonomi. Hvis handelsaftalen derimod falder på plads, vil det formentlig give medvind til aktierne, konkluderer Peter Schlaikjer Bruhn.

------

Fakta om afkast til rente
Renteåret går fra december til november og er derfor ’skævt’. Det vil sige, at december, der havde et stort negativt afkast, bliver medregnet i oversigten over den foreløbige rente for 2019, som du kan se HER.


Pædagogernes Pension er pædagogernes helt eget pensionsselskab, og vi er 100 pct. ejet af vores 117.000 medlemmer. Vi forvalter en samlet pensionsformue på ca. 80 mia. kr. Det er vores ambition at tilbyde markedets bedste pensionsordning til pædagoger.

Relaterede nyheder