Gå til indhold
Pædagogernes Pension ekskluderer Amazon

Pressemeddelelse -

Pædagogernes Pension ekskluderer Amazon

Pædagogernes Pension sælger aktier til en værdi af 300 mio. kr. og ekskluderer Amazon fra sine investeringer. Det sker efter flere års pres på Amazon for at få dem til at respektere helt basale arbejdstagerrettigheder heriblandt retten til at organisere sig. Nu er tålmodigheden med virksomheden sluppet op.

Beslutningen om at ekskludere den amerikanske e-handelsgigant Amazon er sket efter grundige overvejelser. Mere end fem års dialog og vedvarende pres for at få Amazon til at anerkende sine ansattes ret til at indgå i fagforening og forhandle løn- og arbejdsforhold kollektivt har ikke givet det ønskede resultat.

”Med beslutningen om eksklusion af Amazon demonstrerer Pædagogernes Pension, at arbejdstagerrettigheder er et fokusområde for os, ligesom da vi i sin tid ekskluderede Walmart og Ryan Air,” udtaler administrerende direktør i Pædagogernes Pension, Sune Schackenfeldt. Han uddyber:

”Vi oplever et selskab, der praktiserer fagforeningsfjendtlig virksomhed og modarbejder de ansattes vilje, bl.a. ved at anfægte legitimiteten i de få tilfælde, hvor de ansatte på Amazons distributionscentre er lykkedes med at opnå flertal for at indgå i fagforening”.

Amazon modsætter sig et investorkrav om en uafhængig tredjepartsvurdering af selskabets respekt for disse fundamentale arbejdstagerrettigheder og af princippet om at forblive neutrale og ikke at blande sig i de ansattes proces. Investorkravet om en uafhængig undersøgelse er fremsat på flere af hinanden følgende generalforsamlinger, og det er et helt legitimt krav, som senest Apple har givet tilsagn om. I 2022 opnåede aktionærforslaget støtte fra 27 % af Amazons aktier i fri handel, og som ikke ejes af Amazons stifter Jeff Bezos.

”Døren til Amazon har været hermetisk lukket, og det har ikke været muligt at komme i dialog om den problemadfærd, de har. Men åbner Amazons ledelse døren på klem, så vil vi gerne investere i virksomheden igen,” siger Sune Schackenfeldt.

Pædagogernes Pension mister med eksklusionen muligheden for at stemme på Amazons generalforsamling, men vil fortsat støtte investorbestræbelser i Danmark og udlandet på at opnå lydhørhed.

Kategorier


Pædagogernes Pension er pædagogernes helt eget pensionsselskab, og vi er 100 pct. ejet af vores 120.000 medlemmer. Vi forvalter en samlet pensionsformue på ca. 90 mia. kr. Det er vores ambition at tilbyde markedets bedste pensionsordning til pædagoger.

Kontakt

Sune Schackenfeldt

Sune Schackenfeldt

Pressekontakt Administrerende direktør