Få vores nyheder på mail

Coronakrisen: Hvad betyder den for din opsparing?

Nyhed   •   Maj 04, 2020 18:53 CEST

Pensionsopsparingen er stadig mærket af coronakrisen. Efter aktiernes kraftige dyk i februar og marts som reaktion på coronavirussen, er aktierne dog kommet noget igen. Læs her om den aktuelle økonomiske situation, og hvad det betyder for din opsparing.

Det er nu knap tre måneder siden, at coronakrisen ramte verden på alle fronter og dermed også på økonomien. Coronavirussen skabte stor uro på de finansielle markeder, hvor aktierne begyndte at styrtdykke. Aktiemarkedets kraftige reaktion kunne hurtigt og tydeligt ses på pædagogernes opsparing.

Kigger du på oversigten over din pensionsopsparing i Pædagogernes Pension i dag, vil du stadig se en nedadgående kurve, selvom der er sket en stigning på aktiemarkedet, siden det ramte bunden i slutningen af marts. Som faldet i kurven illustrerer, kan aktier falde meget på ganske kort tid. Heldigvis kan de også stige meget på kort tid. Ser man på udviklingen over en længere periode, er tendensen klar: Aktierne har givet et meget fornuftigt afkast i Pædagogernes Pension i de sidste mange år. I 2019 var afkastet tilmed rekordhøjt, hvilket betyder at der har været ekstra meget at tære på i den seneste tid.

Kommer opsparingen tilbage på sporet?
Hvordan coronakrisen og dermed også den økonomiske situation udvikler sig, er der ingen, som kan forudsige med sikkerhed. Men i takt med en normalisering i samfundet i form af en gradvis genåbning, så svinder usikkerheden på de finansielle markeder. Det har ifølge Pædagogernes Pensions investeringsdirektør, Carsten Warren Petersen, en synlig positiv effekt på aktiemarkederne, som vil afspejles i opsparingerne.

”Efterhånden som forholdene bliver mere normale, er det vores forventning, at aktiekurserne kan komme tilbage til det niveau, de lå på i årets begyndelse,” siger Carsten Warren Petersen.

Han understreger dog samtidig, at vi er i en tidlig fase i krisen, og udsigterne for de næste mange måneder derfor vil være præget af en del usikkerhed. Hvor længe coronakrisen vil sætte sit præg på din opsparing i Pædagogernes Pension er derfor endnu for tidligt at sige noget sikkert om. Men vi forventer, at økonomien er i et væsentligt højere gear i foråret 2021 end i dag.

Vores strategi sikrer et godt udgangspunkt, når krisen er ovre, vurderer investeringsdirektør Carsten Warren Petersen. 

Vi følger udviklingen tæt
I Pædagogernes Pension følger investeringsafdelingen naturligvis udviklingen på de finansielle markeder tæt. Men ifølge investeringsdirektøren, har krisen ikke medført, at der bliver afveget fra strategien. Vurderingen er, at den nuværende strategi sikrer et godt udgangspunkt, når krisen er ovre.

”Vi fastholder vores strategi, hvor vi spreder vores investeringer, investerer langsigtet, og hvor vi over tid tilpasser investeringerne bedst muligt til den økonomiske udvikling. Vi har en afbalanceret risiko og tilpasser investeringerne, så andelen af aktierne er højere i de yngre år, hvor der er lang tid til pensionen, og er lavere, når pensionsalderen nærmer sig,” forklarer Carsten Warren Petersen.